TvMustra

TvMűsor kicsit másképpen. Több mint 140 csatorna tvműsora naprakészen. Napi frissités. Találj nálunk esti programot.

Hírpartnerünk

DTV News animated logo

Utazzon végig a világ második legnagyobb vízhozamú folyója mentén, és ismerje meg Afrika szívének lenyűgöző élővilágát! A Nat Geo Wild "VAD KONGÓ" című kétrészes minisorozatában eget elsötétítő denevérrajok, az oxigént a levegőből nyerő tüdőshalak és kétmázsás gorillák közt törjük az utat a zambiai forrástól az atlanti-óceáni torkolat felé.
Vad_Kongo3.jpg

A 4700 kilométer hosszú Kongó a világ egyik legjelentősebb folyója: Afrikában csak a Nílus hosszabb nála, vízhozam tekintetében pedig “világbajnoki ezüstérmes” Amazonas mögött. Igazi jelentősége mindazonáltal nem a hosszában vagy a vízhozamában áll, hanem sokkal inkább az általa és mellékfolyói által öntözött-átszövött terület ökológiai gazdagságában: a Kongó-medence a Föld második legnagyobb esőerdeje, melyben – nem kis részben a Kongónak köszönhetően – számtalan olyan növény- és állatfaj él, melyek sehol máshol nem találhatóak meg a világon.

A NatGeo Wild kétrészes minisorozata a forrástól egészen torkolatig végigköveti a folyó útját, gyönyörű felvételek segítségével az általa átszelt mocsarak, lápvidékek és esőerdők élővilágát is elénk tárva. Lebilincselő utazásunk Zambia északi részén kezdődik, ahol az aprócska, még éppen hogy csak megszületett folyót Chambeshi néven ismerik a helyiek. A folyó ezen a vidéken hiába növeli a vízhozamát folyamatosan, hisz hamarosan beletorkollik az őt vize 90%-ától megfosztó Bangweulu-mocsárba, amely mocsárvidék halállománya 50 ezer zambiai mindennapi betevőjét biztosítja.

A későbbi Kongó Luapula néven hagyja maga mögött a mocsarat, s ismét jelentéktelen, önmagát kereső folyócsakéként kanyarog tovább a Kongói Demokratikus Köztársaság felé; hogy azután a régió trópusi esői által táplálva, a Boyoma-vízesést követően hajózhatóvá váljon és – immár Kongóként – a világ egyik leghatalmasabb folyamává nője ki magát. A két részes sorozat lebilincselő felvételeken mutatja be a Kongót és élővilágát.

Az epizódok tartalmából:

Szörnyek folyója
A Kongó apró csermelyként látja meg a napvilágot Észak-Zambiában, hogy aztán erőben, vízhozamban és szélességben folyamatosan növekedve kanyarogjon tovább nyugat felé. És ahogy nő a Kongó, úgy nőnek a benne, belőle élő állatok is – például a világ egyik legnagyobb madaraként számon tartott rejtélyes papucscsőrű gólya, mely a Bangweulu-mocsár papírusznádasaiban vadászik halakra, madarakra, kígyókra és békákra.
Bemutató: 2014. január 21-én, kedden este 6-kor – NatGeo Wild

King Kong birodalma
A Kongó egy veszélyes és zabolátlan folyó, környezete ezzel együtt számtalan csodálatos fajnak szolgál védelmező otthonául – például legközelebbi rokonainknak, a hominidáknak, mely rendszertani család négy faja közül három megtalálható ezekben a sűrű, járhatatlan erdőségekben.
Bemutató: 2014. január 28-án, kedden este 6-kor – NatGeo Wild

A NatGeo Wild TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/napi/tvmusor/nationalgeowild

Címkék: NatGeo Wild

komment

süti beállítások módosítása