TvMustra

TvMűsor kicsit másképpen. Több mint 140 csatorna tvműsora naprakészen. Napi frissités. Találj nálunk esti programot.

Hírpartnerünk

DTV News animated logo

Mi történne, ha az általunk sokszor megmosolygott világvége-várók jóslatai valóra válnának, és az USA áramellátása egy cybertámadás következményeként tíz napra leállna? A National Geographic Channel

 

ELSÖTÉTÜLT AMERIKA

 

című kétórás különkiadása szakértők közreműködésével vázolja fel az apokalipszis drámai – többek közt tüzeket, fosztogatást és tömeges pánikot hozó – tíz napját…

AmericanBlackout_42.JPG

Képzeljünk el egy teljes körű, katasztrofális mértékű, az USA valamennyi államát megbénító áramszünetet: a telefonok országszerte elérhetetlenek… az utcák és épületek sötétbe borulnak… a bankautomatákból lehetetlen pénzt kivenni… üzemanyag egyetlen benzinkútnál se kapható…

Bár egy effajta válsághelyzet első hallásra katasztrófafilmbe illik, a szakértők szerint napjainkban, a cybertámadások korában gyakorlatilag bármelyik nap bekövetkezhet. Leon Panetta, az Egyesült Államok korábbi nemzetvédelmi minisztere így vélekedik a kérdésről: “Az USA következő Pearl Harbourja jó eséllyel egy cybertámadás lesz, mely megbénítja az áramellátásunkat, blokkolja a biztonsági rendszereinket, leállítja az egész gazdaságunkat.”

A szakember pesszimizmusa a tényeket figyelembe véve nem alaptalan: az 5800 nagyobb erőművet és 725 ezer kilométer magasfeszültségű vezetéket magába foglaló – gyakran a „világ legnagyobb gépezetének” nevezett – amerikai áramhálózat erősen elöregedett, a fontosabb objektumok 70%-a 25 évesnél idősebb, az erőművek átlagéletkora 30 év felett van.

Egy 2013-as kongresszusi jelentés szerint több mint egy tucat olyan áramszolgáltató van az országban, melynek hálózatát “naponta”, “gyakran” vagy “folyamatosan” cybertámadások érik; a jelentés beszámol egy körzetről, melynek egyetlen hónap alatt nem kevesebb mint tízezer támadást kellett visszavernie. De áramszünetet természetesen a rossz időjárás is okozhat, a viharok csak az elmúlt évtizedben 679 súlyos, nagy területet érintő áramkimaradást idéztek elő, évente átlagosan 18-33 milliárd dolláros kárt okozva az Egyesült Államoknak.

Ilyen körülmények között az átlagemberben joggal vetődik fel a kérdés: Mi történne egy országos mértékű áramkimaradás idején? Az erkölcs meddig tartaná vissza a családjuk életéért küzdő embereket az erőszaktól a kialakuló káosz és vészhelyzet közepette? Mennyire lenne biztonságos az otthonunk és a munkahelyünk? És legfőképpen: Ki élné túl a krízist?

 

A film valódi katasztrófákat megörökítő archív felvételek, súlyos áramkimaradásokat átélő civilek amatőr videói és előre megírt, színészek által eljátszott drámai jelenetek segítségével mutatja be, hogy miféle eseményekre számíthatunk egy országos áramkimaradás tíz napján.

Legyen tanúja a fények kihunyásának, és kövesse nyomon egy babát váró kaliforniai család… egy tizenéves texasi gerillafilmes… egy liftben csapdába esett arizonai diákcsapat… egy felhőkarcoló tetején ragadt New York-i házaspár… és egy túlélésre berendezkedett coloradói család izgalmas történetét az Elsötétült Amerikában!

TÍZ NAP ÁRAM NÉLKÜL

Mi történne egy katasztrofális mértékű, az egész USA-ra kiterjedő áramkimaradás idején? Az alábbiakban egy hipotetikus forgatókönyvet olvashatnak közelmúltbeli katasztrófák – többek közt a Sandy hurrikán, valamint súlyos New York-i és San Diego-i áramkimaradások – tapasztalatai alapján.

ELSŐ NAP

A közlekedési lámpák többsége azonnal kialszik, egy részük generátorról tovább üzemel.

A forgalmasabb utakon eluralkodik a káosz; közlekedési dugók alakulnak ki, egymást követik a balesetek.

A benzinkutak többsége bezár.

A metrók leállnak, sok utas az alagútban reked.

A repülőterek nem indítanak járatokat, a személyzet az érkező gépekre koncentrál. Beindulnak a generátorok, de a növekvő tömeg miatt a helyzet hamarosan kezelhetetlenné válik.

Az Internet- és mobiltelefon-szolgáltatás sok helyen elérhetetlen, mert mindenki egyszerre akar kapcsolatba lépni szeretteivel.

Az elemes rádiókészülékek válnak a kommunikáció legmegbízhatóbb eszközeivé.

Az ivóvízhálózatok elektromos szivattyúk által működtetett körzetei csak addig üzemelnek, amíg el nem fogy a generátorok üzemanyaga.

Azok a háztartások, melyek vízellátása gravitációs alapon működik, egy ideig még hozzájutnak az ivóvízhez. A felső emeletek lakói maradnak először víz nélkül.

A generátorokkal nem felszerelt szennyvíztisztító telepek azonnal leállnak.

A boltok és áruházak egy része a lámpák elsötétülése, a hűtőszekrények leolvadása, a biztonsági rendszerek működésképtelenné válása stb. miatt bezár. Azok, amelyek nyitva maradnak, csak korlátozott szolgáltatást nyújtanak, és hamar elözönlik őket a pánikba esett, vásárlási lázban égő emberek.

A kórházak generátorai néhány másodperccel az áramszünet kezdete után működésbe lépnek. A halasztható műtéteket elnapolják, ettől kezdve csak életmentő beavatkozásokra kerül sor.

Az orvosi segítséget igénylő esetek száma ugrásszerűen megnő, de a telefonhálózatok megbénulása miatt a mentőket nehéz elérni; a mégis útnak induló rohamkocsik elakadnak a dugókban.

MÁSODIK NAP

A rendőrség nagy erőkkel igyekszik fenntartani a rendet, de ennek ellenére fosztogatás kezdődik. Az emberek jobb híján gyertyákkal világítanak és generátorokat állítanak működésbe, ami lakástüzekhez, égési sérülésekhez és széndioxid-mérgezésekhez vezet.

A leálló generátorok és a fogyatkozó árukészlet miatt egyre több bolt kénytelen bezárni, vagy gyertyafény mellett működni. A pánikba esett vásárlók elözönlik a még nyitva tartó üzleteket, melyek tulajdonosai – tisztelet a kivételnek – a megnövekedett keresletet kihasználva drámaian megemelik az árakat.

Mindenki készpénzhez akar jutni. Mivel az automaták nem működnek, az emberek a bankfiókokba csődülnek, melyek a generátoroknak köszönhetően még nyitva tartanak.

Éjszakai kijárási tilalmat rendelnek el, óvóhelyeket nyitnak meg. Segélyszervezetek vizet osztanak.

HARMADIK NAP

Mivel egyre több ember marad víz nélkül, és a mélyhűtők leolvadnak, az emberek pánikszerűen igyekeznek vízhez és élelmiszerhez jutni.

A hatóságoknak nehéz döntéseket kell meghozniuk a még rendelkezésre álló üzemanyag- és víztartalékok be- és szétosztásával kapcsolatban.

A kórházaknak egyre jobban meg kell válogatniuk, hogy ki látnak el.

A boltokból mostanra szinte az utolsó szálig elkapkodták a generátorokat.

NEGYEDIK ÉS ÖTÖDIK NAP

Az elnök életbe lépteti a 13603-as számú végrehajtási utasítást, mely a szövetségi kormány kezébe adja a nemzet élelmiszer-, gáz- és víztartalékai feletti rendelkezést. A tartalékok szétosztásánál a mentők, a tűzoltók, a rendőrség, a kórházak és néhány kiemelt országos rádióállomás élvez előnyt.

A rendőrség nyugalomra inti az embereket, s kifejezi aggodalmát a lakosságnál található nagyszámú fegyver miatt.

HATODIK ÉS HETEDIK NAP

A segélyszervezetek és a rendfenntartó erők közösen igyekeznek biztosítani a segély igazságos elosztását.

A rendőrség és a nemzeti gárda felhívja a lakosság figyelmét a törvény és az éjszakai kijárási tilalom betartására.

NYOLCADIK ÉS KILENCEDIK NAP

Az elnök segítséget kér a nemzetközi közösségtől.

Az ENSZ megindítja története legnagyobb összehangolt segélyakcióját. Nagy-Britannia, Japán, Németország és sok más nemzet létfontosságú eszközökkel megrakott hajókat indít útnak az USA partjai felé.

TIZEDIK NAP

A mérnökök izolálják a hálózatot megbénító rosszindulatú kódot.

Újraindítják a hálózatot, minek köszönhetően egyes körzetekben azonnal helyreáll a villamosenergia-ellátás – máshol viszont hónapokig, sőt évekig is eltarthat a fizikai károk elhárítása.

 

Bemutató: 2013. december 15-én, vasárnap este 8-kor – National Geographic Channel

A NatGeo TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/napi/tvmusor/nationalgeographic

Címkék: National Geographic Channel

komment

süti beállítások módosítása