TvMustra

TvMűsor kicsit másképpen. Több mint 140 csatorna tvműsora naprakészen. Napi frissités. Találj nálunk esti programot.

Hírpartnerünk

DTV News animated logo

Jézus élete tele van váratlan és megmagyarázatlan eseményekkel, közjátékokkal és apró részletekkel. Ezek közül sokat ismerni és érteni vélünk, mások viszont máig homályba burkolóznak, elfedve szemünk elől a világtörténelmi jelentőségű életút mélyebb rétegeit és összefüggéseit. A National Geographic Channel

JÉZUS TITKAI

című különkiadása ezeket a rejtélyeket igyekszik megfejteni – feltárva eredetüket, jelentésüket és magasabb céljukat.
JesusMysteriesThe_01.jpg

A Názáreti Jézus tanításai alapjaiban rengették meg az ókori világot, egy új – ma több mint kétmilliárd követővel rendelkező – világvallást hívva életre. Élete hét fontos eseményének körülményei ennek ellenére máig nem tisztázottak: születésével, csodáival, hiányzó éveivel, Szent Péterrel, Veronika kendőjével, Mária Magdolnával és keresztre feszítésével kapcsolatban az elmúlt két évezredben folyamatosan változott a teológusok véleménye.

A rejtélyek és ellentmondások sora rögtön Jézus születésekor kezdetét veszi. Bár a pólyába csavart, állatok és pásztorok között egy szegényes istállóban síró csecsemő mára a kereszténység egyik szimbólumává vált, egy baljós értelmezés szerint a születéstörténet középpontjában valójában nem a születés, hanem Jézus brutális halálának próféciája áll. A betlehemi csillag egy üstökös volt, mely Jézus sötét jövőjét hivatott jelképezni, a napkeleti bölcsek által ajándékba hozott – akkoriban a holttestek kezelésére használt – mirha pedig a halált jelképezte.

Jézus egyebek mellett a csodáiról híres: isteni ereje segítségével meggyógyított egy leprást; kiűzte a démont egy gonosz lélek által megszállt férfiből; és megtisztított egy nőt, aki immár 12 éve megállíthatatlanul vérzett. Abban az időben azonban az uralkodó osztály ferde szemmel nézett az efféle misztikus képességekre, mert megkérdőjelezték azt az alapigazságot, hogy a tisztátalanok nem vehetnek részt a vallási életben. Jézus egy elmélet szerint eme tisztátalan számkivetettek közül toborozta apostolait, közöttük az őt később eláruló Pétert. Azt prédikálta, hogy minden ember a Mennyei Királysága része lehet, s ezzel visszaadta a reményt kora kiközösítettjeinek.

Földi élete utolsó hetében Jézus a politikai feszültségektől terhes Jeruzsálembe utazott, ahol halálra ítélték; az utolsó vele kapcsolatos rejtély, a keresztre feszítése, egy új vallás történeti és erkölcsi alapjává vált. A Nat Geo gyönyörű, művészi igénnyel fényképezett kétórás különkiadása Jézus hosszú és rögös útját mutatja be a betlehemi istállótól egészen a keresztig, meglepő új információkról fellebbentve a fátylat számos addig homályban maradt részlettel kapcsolatban. Jézust Nick Simmons, a legendás KISS rockegyüttes basszusgitárosa, Gene Simmons fia alakítja.

Bemutató: 2014. április 20-án, vasárnap este 6-kor – National Geographic Channel

A NatGeo TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/napi/tvmusor/nationalgeographic

Címkék: National Geographic Channel

komment

süti beállítások módosítása