TvMustra

TvMűsor kicsit másképpen. Több mint 140 csatorna tvműsora naprakészen. Napi frissités. Találj nálunk esti programot.

Hírpartnerünk

DTV News animated logo

Kávétejszínből készült bombával, furgonrobbantással és papírpénz égetéssel döbbenti meg a járókelőket Tim Shaw, a népszerű angol műsorvezető.
Eszement_tudomany2.jpg

Látott már kávétejszínből készült bombát? Most fog! Sőt nem is csak látni fogja, de a működési elvét is megismerheti. A híres angol műsorvezető, Tim Shaw a laboratóriumok falain kívülre viszi a tudományos kísérleteket, és meghökkentő mutatványaiba az utca emberét, sőt a nézőket is bevonja. Az Eszement tudomány olyan egyedülálló, interaktív tévéműsor, amely nem csak elmagyarázza, hanem látványos kísérletekkel is bemutatja a tudományos törvényszerűségeket.

Lássunk egy érdekes példát! Mit gondol, mi történik, ha egy pezsgősvödröt feltöltünk bourbon whiskey-vel, beleteszünk több bankjegyet, majd egy gyufával meggyújtjuk az egészet?

A: Semmi, a gyufa kialszik
B: Égni kezd az alkohol, de a pénz nem gyullad meg
C: Égni kezd az alkohol és a papírpénz is
D: Egyik sem a fentiek közül

Érdekli a helyes válasz?

A bourbon 40 százaléka alkohol, a többi része víz és cukor. A vödör tartalma égni kezd, amíg az alkohol táplálja a tüzet, ám a láng nem elég forró ahhoz, hogy a víz elpárologjon, így a bankjegyek nem égnek el. Szóval a helyes válasz a B.

És mit gondol, lehet tojásszőnyegen landolni egy helikopterrel anélkül, hogy egyetlen héj is összetörne?  A levegőbe emelhető egy autó közönséges porszívók segítségével? Meg lehet védeni egy karórát a kalapácsütésektől tejsodó segítségével? Mi történik akkor, ha beteszünk egy villanykörtét mikrohullámú sütőbe? Ezekre a kérdésekre nem csak választ kaphat, hanem a National Geographic Channel Eszement tudomány című sorozatában saját szemével is meggyőződhet a kísérletek eredményeiről, akárcsak azok a járókelők, akik részesei lehettek Tim különleges mutatványainak.

"A szenvedélyem a tudomány, és fontosnak tartom, hogy bemutassam, a minket körülvevő valóság sokkal izgalmasabb és csodálatosabb, mint bármilyen varázslat vagy illúzió! A tudomány világa igenis szórakoztató” – mondja Tim Show.

Az Eszement tudomány című sorozat februárban minden vasárnap dupla epizódokkal jelentkezik a NatGeo műsorán. Bemutató: február 2., 21 óra
http://www.natgeotv.com/hu/eszement-tudomany
                                        
Az egyes részek tartalmából:

Kirobbanó formában
Az epizódból többek közt megtudjuk, hogy valóban fel lehet-e robbantani egy furgont azzal, hogy pisztollyal rálövünk? Valóban össze lehet-e törni egy tárgyat kizárólag hanghatás által, és tényleg a levegőbe lehet-e emelni egy autót közönséges porszívók segítségével? Akiknek mindez nem elég, Tim bemutat egy elképesztő söröskupakos kísérletet is, valamint egy egyensúlyozó számot egy közönséges biciklikerékkel.
Bemutató: 2014. február 9-én,21.00-kor – National Geographic Channel

Szikrázó hangulat
Az epizódban Tim Shaw ezúttal is látványos és meghökkentő mutatványokkal igyekszik bővíteni a tudomány rajongóinak a táborát. Tudta, hogy miként lehet mesterségesen villámot generálni? És egyetlen másodperc alatt ropogósra sütni egy mélyhűtött pulykát? Tartson a sorozat bolondos tudósával a fizikai kísérletek meghökkentő – és nem mindig teljesen veszélytelen – világába!
Bemutató: 2014. február 9-én, 21.30-kor – National Geographic Channel

Tűzvonalban
Tim Shaw ezúttal – egyszerű, mit sem sejtő járókelők segítségével – leteszteli, hogy létezik-e olyan dolog a világon, ami ellen tud állni egy lézersugárnak, és autószerelőket segítségül hívva megmutatja, hogy mi történik, ha egy darab nyershús 700 fokos folyékony ólommal találkozik. Mindemellett megpróbál popcornt készíteni kukoricaszemek zárt üstbe helyezése és hevítése által, és kilátogat egy lőtérre, ahol egy csapat sportlövő próbára teszi célzó képességét – görögdinnyék segítségével.
Bemutató: 2014. február 16-án, 21.30-kor – National Geographic Channel

Nyomás alatt
Az epizódban Tim Shaw többek közt megmutatja, hogy miként kerülhetünk bombaformába bizonyos szépészeti termékektől, hogy hogyan lehet akár a legkigyúrtabb izomembert is pillanatok alatt megfosztani testi erejétől, és hogy milyen drámai következményei lehetnek egy ártatlan szikrának egy benzinkút közelében.
Bemutató: 2014. február 23-án, 21.30-kor – National Geographic Channel

A NatGeo TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/napi/tvmusor/nationalgeographic

Címkék: National Geographic Channel

komment

süti beállítások módosítása