TvMustra

TvMűsor kicsit másképpen. Több mint 140 csatorna tvműsora naprakészen. Napi frissités. Találj nálunk esti programot.

Hírpartnerünk

DTV News animated logo

Velencét a középkorban a tenger tette gazdaggá és védte meg az ellenségtől hosszú évszázadokon át – és napjainkban ugyanez a tenger próbálja eltörölni a Föld felszínéről egyre harciasabb rohamokkal. A National Geographic Channel VILÁGÖRÖKSÉGEK KÍVÜL-BELÜL: VELENCE című filmje a lagúnák városába látogat, ahol a mérnökök jövőt idéző megoldásokkal próbálják megmenteni a múlt egyik legszebb építészeti gyöngyszemét.
Velence2.jpg

Velence, ez az Adriai-tenger egyik lagúnájára – és annak 118 szigetére – épült kivételes adottságú város a kelet és a nyugat közötti kereskedelmi útvonalak egyik fontos csomózódási pontja volt a középkorban. A kikötőkben megforduló hajóknak és az élelmes helyi kalmároknak köszönhetően csak úgy özönlött a pénz a városba, s a jólét és gazdagság Velencét kora egyik leggyönyörűbb és legpezsgőbb művészeti életű centrumává tette. Ugyanaz a tenger azonban, melynek a gazdagságát köszönhette, mára az Achilles-sarkává vált Velencének… Amikor feltámad a szél, vihardagály tölti meg a lagúnát, s az utcákat elöntő víz se művészeti, se építészeti emléket nem kímél.   

Az ember és a tenger párviadala nem új keletű Velencében. A túlélésért vívott harc szinte a város megépülése óta tart, ám míg korábban a városatyák valamelyest az ellenőrzésük alatt tudták tartani az eseményeket, mára drámaian felgyorsult az épületek süllyedése. Az ember abszurd módon részben saját magának köszönheti a bajt, hisz a város alatti rétegvíz kinyerésének 1930-as évekbeli kezdete óta 40 év alatt annyit süllyedt a város (12 cm-t), mint természetes körülmények között 300 év alatt. És bár a 70-es években leállították a vízkinyerést, Velence tovább küzd a hullámokkal, melyeket a klímaváltozás emelkedő tengerszintje és egyre hevesebbé váló viharai ma minden korábbinál magasabbra hajtanak.

A város történetének egyik legsúlyosabb katasztrófájára 1966. november 4-én került sor, amikor egy extrém magas vihardagály és a szárazföld felől érkező folyók megáradt vize együttes erővel törtek Velencére. Az utcákon hömpölygő víz magassága néhány óra alatt elérte a két métert, több mint hatmilliárd dolláros kárt okozva a világ egyik legnagyszerűbb épületegyüttesében. A katasztrófa tanulságait levonva ma már átfogó árelőrejelző-rendszer működik a város környékén. A 16 dagályfigyelő állomás folyamatosan monitorozza a tenger mozgását, lehetővé téve, hogy akár napokkal korábban megkezdődhessen a felkészülés egy-egy magasabb vízállásra. Vannak azonban olyan szélsőséges vihardagályok, melyeket hiába jeleznek előre a szakemberek, a város területén lehetetlen megfékezni az erejüket. Velence vezetői ezért a közelmúltban megbízást adtak egy gigantikus mesterséges fal megépítésére, mely hat kilométerre a várostól mechanikai akadályt képezne az Adria felől érkező vízhegyeknek.

Ismerje meg Velence történetét a NatGeo új, lenyűgöző filmjéből! Világörökségek kívül-belül: Velence – október 18-án, szombaton 18 órakor a National Geographic Channel műsorán!

A NatGeo TV műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/napi/tvmusor/nationalgeographic

Címkék: National Geographic Channel

komment

süti beállítások módosítása