TvMustra

TvMűsor kicsit másképpen. Több mint 140 csatorna tvműsora naprakészen. Napi frissités. Találj nálunk esti programot.

Hírpartnerünk

DTV News animated logo

Vajon Ben Affleck karrierjének végét okozza-e a Denevérember, akit jövőre fog alakítani a Batman vs. Supermanben? Mindenki ezt találgatja mostanában, miután óriási felháborodást okozott az a hír, hogy ő játssza a jövőben az ikonikus figurát. Ha a valóságban nem is, filmen már megtapasztalta a Hulla hó, telizsák sztárja, hogy mit jelent, ha egy szuperhős maga alá temeti a színész pályafutását. A Hollywoodlandben George Reevesnek, Superman ötvenes évekbeli megformálójának bőrébe bújik, akinek halálát máig rejtélyek övezik.
para_ben.jpg

Hollywood az a hely, ahol, ha szerencséd van, a legmerészebb vágyaid is valóra válnak, de ha nem olyan a lapjárás, akkor a magasból a mélybe is bukhatsz pillanatok alatt. Számtalan példa akadt már erre az álomgyárban, de az egyik legkülönlegesebb történet George Reeves-é, akinek a karrierjét mutatja be és máig tisztázatlan halálának okaira keres választ a Paramount Channel augusztus 16-ai premierje a Hollywoodland.

Sztárnak született?
George Reeves a mozi bűvkörében nőtt fel az első világháború után. Sőt egész kicsi kora óta abba reménykedett, hogy nagyobb sztár lesz, mint Rudolph Valentino, aki miatt a nők még az öngyilkosságra is hajlandóak voltak. A fiatal Reeves 1935-ben, alig 21 évesen debütált a színpadon és attól a pillanattól kezdve csak a sikert hajszolta. Játszott többek közt a világszerte kasszasikert arató Elfújta a szélben, amelyben Brent Tarletont alakította. Hol jobban, hol rosszabbul ment a szekere. Mindig kapott felkéréseket, de az igazán nagy áttörés elmaradt, egészen 1950-ig. Ekkor beleegyezett, hogy eljátssza egy kisköltségvetésű filmben Supermant, aki körül akkoriban még közel sem volt akkora őrület, mint manapság. Viszont ez a szerep örökre megváltoztatta az életét. Reeves kultikus magasságokba emelte a szuperhős körüli rajongást. Az Adventures of Superman 1952 és 1958 között futott és több mint száz epizód készült a Krypton bolygóról jött szuperhős kalandjaiból. A széria az amerikai gyerekek első számú kedvence lett a színész őszinte bánatára. Attól fogva ő volt Superman. Csak és kizárólag. Bezáródtak a kapuk előtte és más szerepben már el sem tudták képzelni őt sem a producerek, sem a közönség.

Kihunyt csillag
A kiutat a szakmai zsákutcából, mint oly sokaknak az alkohol és a nők jelentették. Utóbbiak kapcsán rossz párt választott. Szó szerint a végzet asszonya lett számára a nála nyolc évvel idősebb Toni Lanier. A hölgy a maffia kapcsolatokat is ápoló, mindenható stúdióvezér, Eddie Mannix felesége volt. A mindenki számára nyilvánvaló, de titokban tartott kapcsolatban a nő élt-halt a mélypontra jutó kedveséért. Mindenre hajlandó volt érte. Gondoskodott róla és fényűző életet biztosított a Superman sorozat befejezése után még a munkáját is elvesztő férfinek. Reeves viszont megelégelte az anyáskodást és felrúgta a viszonyukat. Fiatalabbra cserélte barátnőjét. A hollywoodi karrierről ábrándozó Leonore Lemmon-nal kezdett randizni. Az események innen felgyorsultak és tragikus véget értek 1959. június 16-án. Reeves ezen a napon partit adott a házában. Az este közepén magára hagyta a vendégeit és a szobájába ment. Pár perccel később lövést hallottak az emeletről és fent már csak a halott férfit találták. Bár hivatalosan öngyilkosságként kezelték és zárták le az ügyet, a közvéleményt  máig furdalja a kíváncsiság, hogyan vethetett véget az életének a színész pont akkor, amikor az esküvőjét tervezte és újabb hollywoodi felkérésről tárgyalt. A makacs összeesküvés-elméletek szerint Reeves-t meggyilkolták. Méghozzá Eddie Mannix ölette meg őt, mert elcsábította tőle a feleségét. Ez a feltételezés sosem bizonyosodott be. Azok, akik bármit is tudhattak már eltávoztak az élők sorából. Eddie Mannix 1963-ban hunyt el, özvegye visszavonultan élt 1983-as haláláig Beverly Hills-ben. Leonore Lemmon félbehagyta pályafutását. New York-ba költözött, ahol 1990-ben halt meg. Tőlük sosem tudta meg senki, hogy valóban mi történt azon az éjszakán.

A máig feltáratlan titok
A Hollywoodland alkotói sem állnak elő újabb verzióval a filmben. A nyomozást annak idején lefolytató detektív, Louis Simo visszaemlékezései alapján göngyölítik fel a szálakat és teszik fel azokat a kérdéseiket, amelyek a tragédia után több mint ötven évvel is foglalkoztatják az embereket.
Reeves többen is szerették volna eljátszani. Jelentkezett rá Hugh Jackman, de meghallgatták Kyle MacLachlan-t is. Végül Ben Affleckre esett a választás, aki a forgatás előtt rengeteg időt töltött a bukott színész életének  tanulmányozásával. "Számomra ez még nagyobb felelősség volt, mintha egy még élő személyt kellett volna eljátszanom. Reeves életében soha nem lehetett saját maga, illetve nem azért ismerték el. Egyszer autóbalesetet szenvedett és elájult. A lapokban ez állt: ’Superman elájult a saját vére látványától’. Az emberek persze el voltak képedve. Azt hiszem, ez igazán méltatlan hozzáállás volt, jobbat érdemelt volna." – mesélte szerepéről, amellyel ő viszont  ismét felhívta magára a figyelmet. Rangos elismerést is elnyert a játékával. 2006-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb férfi alakításért járó Arany Oroszlánt ölelhette magához.

(Hollywoodland, Paramount Channel, 2014. augusztus 16. 21:00 óra)

A Paramount Channel műsora a TvMustra oldalán: http://www.tvmustra.hu/tvmusor/PARAMOUNT

Címkék: Paramount Channel

komment

süti beállítások módosítása